Tips voor het onderhoud van je rolluik

Heb je ooit gemerkt dat je rolluik er een beetje versleten begint uit te zien? Dat is zonde en met wat aandacht zou je dat zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Rolluiken houden ongewenste elementen buiten, maar ze hebben ook verzorging en onderhoud nodig om in goede conditie te blijven. In dit artikel geven wij tips voor het onderhoud van jouw rolluik, zodat het zo goed mogelijk blijft werken!

Rolluiken met hor onderhoud rolluik

Het schoonmaken van je rolluik

Maak de binnen- en buitenkant van je rolluik schoon met een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel.

Let op: de meeste rolluiken worden tegenwoordig elektrisch bediend. Voor je begint met de schoonmaak is het verstandig om de spanning van het rolluik te halen. De stekker uit het stopcontact trekken is voldoende.

Voor de buitenkant van het rolluik:

Dit is een prima eerste stap om te doen, want het verwijdert wat van het stof en vuil dat zich op je rolluik ophoopt. Het is belangrijk dat je geen agressieve chemicaliën gebruikt, want die kunnen het materiaal van je rolluik beschadigen.

Bovendien helpt dit ook om je rolluiken te beschermen tegen roest en beschadiging. Zo blijft het er langer goed uitzien! 

Voor de binnenkant van het rolluik:

Verwijder de kap van de behuizing voordat je de binnenkant schoonmaakt. De binnenkant is wat moeilijker dan de buitenkant, maar het is van cruciaal belang omdat zich daar veel vuil ophoopt dat zich snel naar buiten kan verspreiden. Als de kap verwijderd is, laat je de lamellen een beetje naar beneden vallen. Die maak je dan weer schoon met een spons of borstel en een niet-agressief schoonmaakmiddel. Maak de lamellen daarna weer droog met een doek.

Reinig regelmatig de geleiders van het rolluik

De geleiders van je rolluik worden vaak vergeten om schoongemaakt en gesmeerd te worden. Na verloop van tijd kunnen deze verstopt raken met stof en vuil. Daardoor wordt het moeilijker voor het rolluik om goed op en neer te rollen, wat uiteindelijk leidt tot beschadiging van je rolluiken. Gelukkig is het schoonmaken ervan snel en gemakkelijk! Gebruik gewoon een zachte borstel of een oude tandenborstel (met schoon water) om al het vuil van binnen in de geleiders te verwijderen. Tenslotte zorgen schone en gladde rubbers in de geleiders van je rolluiken ervoor dat ze soepel blijven werken. Gebruik bijvoorbeeld WD40 (teflon spray) om de rubbers in de geleiders te smeren. Gebruik geen vet of iets dat daar op lijkt, want dat zal nog meer vuil aantrekken en de rubbers zullen sneller uitdrogen, met scheuren als gevolg.

Overige tips voor het onderhoud van je rolluik

Het is aan te bevelen de rolluiken regelmatig schoon te maken. Meestal wordt voorgesteld om dit twee keer per jaar te doen. Dit is echter afhankelijk van hoe vaak ze gebruikt worden. Zie je dat het vuil snel terugkeert, dan is het bijvoorbeeld handig om met de tuinslag het grootste vuil eraf te spuiten.

In de winter:

Als de temperatuur ver onder het vriespunt zakt en de luchtvochtigheid hoog is (regen, sneeuw, mist, hagel, etc.), kunnen de bewegende onderdelen van een rolluik bevriezen. Als je rolluik in de winter niet snel reageert, kun je het beter niet bedienen om schade te voorkomen.

Rolluik onderhoud voor bedrijven:

Helaas zijn ondernemers zich er vaak niet van bewust dat rolluiken minstens eenmaal per jaar geïnspecteerd moeten worden. Heb jij een bedrijf en wil je graag rolluiken laten plaatsen? Overweeg dan om een onderhoudscontract met de leverancier op te zetten. In dit document staat wanneer de monteur bij je langs komt en welk onderhoud aan je rolluiken uitgevoerd zal worden.

Een rolluik kopen bij Lykan Zonweringen (Regio Elst/Arnhem en omstreken)

We hopen dat u deze tips voor het onderhoud van uw rolluik nuttig vond. Toch nog vragen? Bel ons dan en we helpen u graag, wij zijn te bereiken op 0481 358 623. Behalve onze onderhoudspakketten verkopen we ook rolluiken van hoge kwaliteit. Deze rolluiken zijn van Heroal en staan bekend als de beste kwaliteit rolluiken op de markt. Tevens bieden wij u goede service en garantie. Neem gerust een kijkje op onze website! U kunt de prijs van onze zonweringen binnen een minuut berekenen en vrijblijvend een offerteaanvraag versturen.

Wij verkopen en installeren zonwering in regio Gelderland. Maar ook voor onderhoud kunt u bij ons terecht. Wilt u uw rolluik door ons laten onderhouden? Dat kan! Wij komen graag bij u langs voor onderhoud van uw rolluik of andere zonwering in onder andere de volgende regio’s: Arnhem. Elst, Bemmel, Lent, Zevenaar en meer. Neem contact met ons op voor meer informatie!

Vond je dit bericht leuk? Deel het met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Het is belangrijk dat je geen agressieve chemicaliën gebruikt, want die kunnen het materiaal van je rolluik beschadigen.

Bekijk onze zonweringen

Bereken eenvoudig je prijs en ontvang een gratis offerte
Geïnteresseerd of vragen?

Je kunt niks kopiëren op deze pagina